Alte obiective turistice

Casa muzeu Călineşti Oaş

Datează din 1727, respectă tipologia caselor bătrâneşti cuprinzând camera de locuit, tinda, cămara, târnaţul, un acoperiş simplu din lemn, ferestre mici şi, bineînţeles, vopsite în alb. Casele păstrează atmosfera rurală idilică şi reflectă tradiţiile artistice ale zonei. Elementele caselor tărăneşti sunt reprezentative pentru arhitectura tradiţională bistriţeană.

Lacul din Comuna Călineşti Oaş este o oază de linişte, un loc ideal de odihnă, pentru pescarii amatori şi iubitorii de natură.

Casa muzeu Oraşu Nou

Casă-muzeu specifică etniei maghiare, importantă atât din punct de vedere istoric, cât şi cultural şi turistic, denumită simbolic Tajhaz. Este vorba despre o casă ţărănească locală din secolul al XIX- lea care a fost împodobită în interior cu obiecte folosite în acea perioadă de către locuitorii satului Oraşu Nou. Amenajarea are ca scop păstrarea şi conservarea tradiţiilor locale şi aducerea în atenţia tinerilor a unor aspecte de ordin gospodăresc, obiecte de mobilier şi, nu în ultimul rând, articole artizanale specifice zonei.

Monumentul Remetea Oaş

A fost ridicat în 1861 în memoria lui Széchenyi István, conte de Szécheny om de stat, scriitor, polihistor, fiind unul dintre cei mai importanţi reformişti maghiari.

Conacul Apa

Conacul nobiliar Szent Ivany Gyula construit la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX s-a păstrat în stare bună şi este deocamdată sediul şcolii generale. Conacul reprezintă o bijuterie arhitectonică ce se încadrează într-un cadru natural de excepţie, înconjurat protector de câţiva copaci. Acesta s-a păstrat destul de bine, fără modificări importante care să-l îndepărteze de forma sa iniţială.

Barza neagră Someşeni

Ciconia nigra, Linnaeus este o pasăre rară, călătoare din ordinul picioroangelor, cu ciocul, gâtul și picioarele foarte lungi. Barza neagră este o pasare puţin mai mică decât ruda ei, barza albă. Are ciocul şi picioarele roşii, iar penajul este negru, cu excepţia abdomenului care este alb.

Muzeul memorial dedicat preotului Vasile Lucaciu a fost inaugurat în anul 1968. Vasile Lucaciu s-a născut la 22 ianuarie 1852, în familia învăţătorului Mihai Lucaciu. Casa parohială păstrează atmosfera rurală idilică şi reflectă tradiţiile artistice ale zonei.