Apa

Comuna Apa este situată în partea de est a judeţului Satu Mare, în vecinătatea judeţului Maramureş, la o distanţă de 38 km de Satu Mare, pe drumul european E671. Având plaje cu nisip fin şi apă limpede în jurul acestui lac s-a format o veritabilă arie turistică, fiind o atracţie pentru iubitorii sporturilor acvatice din judeţele Satu Mare şi Maramureş. Ocupaţia de bază a locuitorilor comunei Apa, este agricultura şi creşterea animalelor.

Comuna Apa cuprinde trei sate: Apa centrul administrativ al comunei, Someşeni, Lunca Apei.

Comuna predominant agrară are posibilităţi de dezvoltare turistică datorită lacului ce s-a format în cariera de nisip din vechea albie a Someşului.

Având plaje cu nisip fin şi apă limpede în jurul acestui lac s-a format o veritabilă arie turistică, fiind o atracţie pentru iubitorii sporturilor acvatice din judeţele Satu Mare şi Maramureş.

Ocupatia de baza a locuitorilor comunei Apa, este agricultura si cresterea animalelor. Suprafata comunei este de 4393 ha, din care 3177 ha teren arabil, iar 548 ha pasuni si fanete. O resursa deosebita a comunei sunt agregatele minerale, pietrisul si nisipul de buna calitate, ceea ce favorizeaza dezvoltarea industriei materialelor de constructii.

Cea mai reprezentativa firma din domeniu, este SC MIRD SRL, avand doua greifere plutitoare care excaveaza zacamantul din zona balastiera Apa. Datorita exploatarii indelungate, s-a format un lac avand o adancime de 25 – 30 m si o suprafata de 130 ha.

Prima atestare documentară a localităţii Apa apare în anul 1215 în lucrarea lui Makrai, – A Kozepcori Szatmar Magye. Comuna predominant agrară are posibilităţi de dezvoltare turistică datorită lacului ce s-a format în cariera de nisip din vechea albie a Someşului. O resursă deosebită a comunei sunt agregatele minerale, pietrişul şi nisipul.
Istoria localităţii Apa, până la începutul epocii moderne, a fost istoria unei localităţi cu o populaţie de iobagi, categorie socială specifică Transilvaniei, categorie umană care trăia şi muncea în marea ei majoritate pe marile domenii ale latifundiarilor, ce dispuneau de viaţa şi libertatea lor.

La sfârşitul sec.al XVIII-lea ţinutul localităţii Apa era fărâmiţat între familiile nobililor maghiari ca : familia Wesseleny, baron Vecsey, nobilii Boros , Gaşpar, Katona, Doroczei etc. Iar la sfârtşitul sec. Al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, apar ca proprietari baronii Szentivany şi Berenczei Kovacs Gyula, de la care au rămas două conace,construite într-un stil neoclasic şi baroc târziu.

Primul sigiliu al localităţii despre care avem ştire datează de la începutul secolului XVIII.Este descris astfel: ,, Reprezintă un brăzdar, doi pomi fructiferi şi gravat anul 1705. Indubitabil că sigiliul dorea să arate tuturor principalele ocupaţii din acele vremuri ale locuitorilor din Apa.

De reţinut este faptul că localitatea Apa a dat neamului românesc din Ardeal, şi nu numai, unul din cei mai înflăcăraţi militanţi pentru drepturile românilor din Nord vestul României, în persoana dr. Vasile Lucaciu, care s-a născut în această localitate care îi cinsteşte memoria cu existenţa unei ,, case memoriale,, amenajată în memoria faptelor sale.

.

Manifestările organizate cu ocazia Zilei Comunei Apa au loc anual la sfârşitul lunii August. În cadrul festivităţii oferite în cinstea acestui eveniment, sunt organizate concerte, concursuri, spectacole artistice de muzică populară, expoziţii, etc. Consiliul Local şi Primăria, organizatorii oficiali ai acestui eveniment îşi încep activitatea cu mult timp înainte pentru a le putea oferi localnicilor o zi specială.