Biserici – turism monahal

Biserica Ortodoxă din lojib a fost construită în 1880 şi terminată în 1886, fiind sfinţită într-un cadru solemn la 25 iulie 1976 de PS. Episcop dr. Vasile Coman al Oradei. Biserica este construită din piatră şi cărămidă, cu pereţi foarte groşi, rămasă netencuită în exterior până în anul 1914 din lipsă de fonduri.

Biserica a fost acoperită la început cu şindrilă, având un turn pătrat, dar care în timpul Primului Război Mondial, la retragerea trupelor maghiare, a fost incendiat. Astfel, acoperişul bisericii şi turnul au ars. Ungurii au luat şi cele două clopote. După război s-a făcut actualul turn în formă octogonală. Înaintea actualei biserici de piatră a existat una de lemn cu altar de piatră, altar care se mai poate vedea şi azi în partea de răsărit a actualei biserici. Unii susţin că vechea biserică de lemn a fost construită lângă actuala biserică, precum indică şi vechiul altar; alţii susţin, însă, că a fost construită exact pe locul pe care se află biserica de azi, iar piatra vechiului altar a fost mutată. Oricare ar fi adevărul, cert este că a mai existat o biserică înaintea celei de azi, dat fiind faptul că parohia este destul de veche. Credincioasa Boian Terezia a mărturisit că vechea biserică a fost făcută din lemne care s-au cioplit pe loc, a fost o biserică mică, încât crescând copacii în jurul ei, abia se mai putea vedea.

Biserica Romano-catolică Iojib a fost construită în 1875 de contele Károlyi György şi episcopul de Satu Mare, Dr. Schlauch Lőrinc. La construcţia bisericii au contribuit cu donaţii şi enoriaşi.

În 1896 biserica a ars împreună cu parohia şi cu şcoala. Biserica a fost reconstruită în 1896, dar fără turn.Pictura ce-l reprezintă pe Sf. Ştefan Rege a fost donată bisericii în 1897 de protopopul de Baia Mare, Rátz Pál. Cele două turnuri au fost construite mai tarziu, în 1913.

Biserica Ortodoxă Potău a fost construită în jurul anului 1878. Interiorul este ornamentat cu decoraţii specifice cultului ortodox, ritului bizantin.

Biserica Ortodoxă din Medieşul Aurit a fost construită în 1892. Intrarea în edificiul de cult ortodox este frumos pictată cu motive biblice. Uşa sculptată de la intrarea în biserică se constituie şi ea în element de admiraţie pentru iubitorii de frumos.

Biserica Reformată din Medieşul Aurit s-a construit în 1892, în pereţii ei fiind zidite şi pietrele cioplite din vechea biserică. Turnul acestei biserici accentueaza vizual efectul de monumentalitate.

Biserica Greco-catolică din Medieşul Aurit construită în 1892, străjuieşte împrejurimile şi parcă îşi protejează credincioşii, chemandu-i totodată să-i calce pragul.

Biserica Reformată din Apa înconjurată de un zid de apărare înalt de 2 m, are turnul în stil gotic declarat monument istoric. Potrivit inscripţiei de pe zid, în limba latină, aceasta a fost construită în anul 1640.

Biserica reformata a fost construita in cursul secolului al XV- lea, din initiativa Susanei Bathory , vaduva banului Croatiei, Mauritiu, alaturi de alte biserici din aceasta zona ridicate in stil gotic.In cursul secolelor, edificiul a suferit mai multe transformari, pierzand in mare parte caracteristicile stilului in care a fost construit. In 1717 localitatea a fost devastata de tatari, biserica fiind incendiata a ars in intregime. Amvonul confectionat de renumitul mester Sipos David, exponent al renasterii transilvanene tarzii, a fost terminat la 20 martie 1759, din porunca si pe cheltuiala nobilului Desi Mezei Samuel, originar din Badesti, in timpul cat era provizor al domeniului Medies. Imaginea bisericii existente la inceputul secolului al XIX-lea poate fi reconstituita astazi doar prin intermediul sigiliului parohiei reformate, confectionat in anul 1821.In posesia parohiei reformate din Apa se afla cel mai frumos potir gotic din judetul Satu Mare. Confectionat din argint aurit, are gravat circular pe cupa un text cu minuscule gotice, datand din secolul al XV-Iea.

Biserica Ortodoxă Călineşti Oaş a fost construită în 1988. Impunătoare prin masivitatea ei, cu ziduri puternice, biserica este spaţioasă în interior şi plină de lumină. Reprezintă un loc de reculegere deosebit dovadă a cinstirii şi a respectului pentru cele sfinte.

Biserica Ortodoxă Racşa este o clădire remarcabilă, construită în 1858 şi închinată Maicii Domnului.

Mănăstirea Portăriţa Prilog a fost ctitorită în 1992 fiind formată din două biserici, un corp de clădire cu chilii şi clopotniţa pe temelii de piatră.

Pictura a fost facuta de Ioan Pop din Prilog pictor de biserici din Oas. Constructia ansamblului manastiresc este aparte, avand forma patrulatera, inchisa, cu bisericile incorporate, iar in mijloc altarul de vara. Accesul la aceasta manastire se face la 1.5 km inaintea pantei dealului Mujdeni, pe drumul Satu Mare – Ngresti Oas.

Biserica Reformată Oraşul Nou este cea mai importantă clădire din sat. Deoarece se află într-un proces avansat de degradare, biserica a fost renovată după anul 1989.

Însa, după 1989 s-a schimbat proiectul şi în locul vechii arhitecturi cu o singură navă s-a pus în loc actuala formă cu transept. In 1988 au inceput lucrările de transformare a bisericii vechi din secolul al XV- lea. Din vechea clădire s-a păstrat numai turnul datat din 1796.

Biserica Ortodoxă din lemn – Sat Lechinta datând din prima jumătate a secolului al XVII-lea a fost reconstruită şi se poate vizita la Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti-Oaş. Biserica micuţă, arhaică, împodobită cu icoane vechi, încă mai păstrează spiritul vremurilor când a fost ridicată. Arhitectura admirabilă şi turla ascutită ne transpun foarte uşor într-o lume de mult apusă.

Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Romanilor ctitorita de Vasile Lucaciu si sfintita in anul 1890

Bisericii i s-a mai spus ” Mânastirea Maicii Domnului” cu hramul la 15 august a fiecarui an. Cu timpul aceasta devine o „manastire” la care credinciosii veneau sa se închine la Sf. Maria , în procesiuni cu preoti si prapori , într-un pelerinaj plin de piosenie si reculegere crestineasca. Biserica monumentală greco-catolică din piatră, a fost sfintită la 15 august 1890, ridicată la initiativa lui Vasile Lucaciu, pe atunci paroh de Sisesti. Edificiul a fost trecut în anul 1948 în posesia unei parohii ortodoxe. Prin decizia irevocabilă din 5 octombrie 2007, Înalta Curte de Csatie si Justitie a restituit lăcasul Bisericii Române Unite cu Roma.

Biserica Ortodoxă Prilog a fost construită între 1855-1864, când vechea biserică din lemn, aşezată după actuala casă parohială, s-a dovedit a fi neîncăpătoare.

Iconostasul a fost realizat intre anii 1863-1864. Initial, biserica a fost construita fara turn, al carui plan este facut in 1934 de arhitectul satmarean Iuliu Erdei. Secţiunea turnului este pătrată, fiind străpuns de ferestre semicirculare, finalizându-se printr-un coif cu bulb, specific stilului baroc.Lucrarile de constructie incep la 15 august acelasi an, iar turnul este sfintit la 14 octombrie 1934. Contraforturile existente la colturi au fost adaugate in 1961, cand biserica a fost amenintata cu prabusirea.

Biserica Ortodoxă Someşeni a fost construită în 1893. Situată într-un cadru feeric, pitită între câţiva copaci, atrage privirea trecătorilor prin căldura care te îndeamnă la reculegere.

Mănăstirea Lunca Apei înfiinţată în 1996, poartă hramul Acoperământul Maicii Domnului şi a fost sfinţită la 24 iunie 1996.