Castelul medieval

Cetatea Medieş a existat cel puţin din 1278, când apare ca şi proprietate a lui Andras, fiul lui Jákó din neamul Kaplyon. Ulterior cetatea ajunge în proprietatea voievodului Transilvaniei, Miklos, fiul lui Móricz. Până la stingerea sa, această familie va păstra domeniul Medieş.

În secolul al XVI -lea domeniul Medieşului ajunge pentru un secol în proprietatea familiei Báthori, după care, prin succesiune revine familiei Lónyai. Zsigmond Lónyai este cel care va transforma clădirea într-un castel renascentist, unul dintre cele mai frumoase edificii din Transilvania contemporană. Fiica lui, Anna Lónyai este următoarea proprietară. Ea a organizat un atentat cu ceilalţi nobili din zonă împotriva mercenarilor germani din cetatea Satu Mare, prădători ai satelor înconjurătoare. Acesta aflată într-un marş dintr-un raid au fost surprinşi şi masacraţi, dar urmarea a fost la fel de severă: Anna Lónyai fiind condamnată la moarte şi confiscare de bunuri. Cetatea a fost aruncată în aer, fiind reconstruită de următorii proprietari, familia Wesselényi. Starea edificiului s-a degradat treptat, cu trecerea timpului.

În 1941 a fost renovat din temelii, însă din nefericire această acţiune nu a avut efect de durată. În 1944 castelul a fost ocupat şi folosit în scopuri militare, iar la retragerea trupelor germane a fost incendiat. Singurul castel renascentist din judeţ, a cărui istorie l-ar îndreptăţii la o soartă mai demnă printr-o renovare mai mult decât necesară, domină şi azi imaginea comunei.

Alte obiective de interes turistic

Conacul Steer Ioan din comuna Potău

Conacul a fost construit de familia nobilului Ioan Steer fost medic în Satu Mare. Camera mare a fostului conac este mobilată cu mobilă veche fiecare obiect în parte fiind o bijuterie, iar modul în care sunt aşezate unul lângă celălalt lasă asupra vizitatorului efectul de călătorie în timp. De la un obiect la altul, ai impresia că mai faci un pas pe coridorul invizibil al vremii, într-un trecut în care rămâi suspendat şi clepsidra se opreşte.

Conacul Grosz Eduard

Primaria comunei îşi are sediul de câteva decenii în conacul evreului Grosz Eduard. (05) Conacul a fost construit în jurul anilor 1910, clădirea păstrânduse aproape intactă.