Muzeul memorial dedicat preotului Vasile Lucaciu

Muzeul memorial dedicat preotului Vasile Lucaciu a fost inaugurat in anul 1968.

Vasile Lucaciu s-a nascut la 22 ianuarie 1852, in comuna Apa, din judetul Satu Mare, in familia invatatorului Mihai Lucaciu. Sub indrumarea tatalui sau, Vasile Lucaciu a primit primele notiuni de citit si scris.Localitatea Sisesti este legata de numele si destinul marelui luptator pentru unirea Transilvaniei cu Romania, preotul greco-catolic Vasile Lucaciu (1852-1922), unul din conducatorii miscarii memorandiste dintre anii 1892-1894.

Dupa 1916 cand pleaca in Romania, desfasoara o intensa activitate politica, diplomatica si culturala in favoarea unitatii nationale. In 1885 se stabileste impreuna cu familia in localitatea Sisesti. In calitatea sa de preot paroh, a initiat construirea monumentalei Biserici a Sfintei Uniri a Tuturor Romanilor, inaugurata in 1890 si sfintita in 1891, conceputa in stilul catedralei Sf. Petru din Roma.Pe data de 8 noiembrie 1922, la vârsta de 70 de ani, dr. Vasile Lucaciu moare si e înmormântat in Sisesti in ziua de 1 decembrie, dupa 4 ani de la unirea Transilvaniei cu România.

Casa parohiala in care a locuit preot dr. Vasile Lucaciu (1852 – 1922) cu familia in perioada 1885 – 1914; Casa pastreaza atmosfera rurala idilica si reflecta traditiile artistice ale zonei. Elementele caselor taranesti sunt reprezentative pentru arhitectura traditionala a zonei: cu un acoperis simplu din lemn, pereti vopsit in alb si cu ferestre mici.

Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Romanilor ctitorita de Vasile Lucaciu si sfintita in anul 1890

Bisericii i s-a mai spus ” Mânastirea Maicii Domnului” cu hramul la 15 august a fiecarui an. Cu timpul aceasta devine o „manastire” la care credinciosii veneau sa se închine la Sf. Maria , în procesiuni cu preoti si prapori , într-un pelerinaj plin de piosenie si reculegere crestineasca. Biserica monumentală greco-catolică din piatră, a fost sfintită la 15 august 1890, ridicată la initiativa lui Vasile Lucaciu, pe atunci paroh de Sisesti. Edificiul a fost trecut în anul 1948 în posesia unei parohii ortodoxe. Prin decizia irevocabilă din 5 octombrie 2007, Înalta Curte de Csatie si Justitie a restituit lăcasul Bisericii Române Unite cu Roma.